Energielabel Woningen

Tot 1 januari 2021 was het verkrijgen van een energielabel simpel en goedkoop. Met behulp van uw DigiD kon een energielabel via internet aangevraagd worden. Controle vond amper plaats en de kwaliteit van de afgegeven labels was in veel gevallen discutabel. De overheid heeft ingegrepen en de regelgeving rondom energielabels verscherpt.

Het hebben van een correct energielabel wordt steeds belangrijker voor onder andere de financieringsmogelijkheden van een woning. Wilt u uw woning energiezuinig maken? Met een energielabel krijgt u inzicht in de investeringen die nodig zijn.

Steeds meer financiers en kopers zijn zich ervan bewust dat een correct energielabel belangrijke informatie geeft over bovengenoemde zaken. Vraag nu uw energielabel aan bij AD Energielabels.


Direct aanvragen

Hoe werkt AD Energielabels bij het labelen van een woning

Na het plannen van de afspraak, ga ik op internet op zoek naar informatie over het pand. Als de woning bijvoorbeeld bij een makelaar te koop staat, geeft dat veel bruikbare informatie. Bij het registreren van een energielabel moet er een opnamedossier worden aangeleverd. In dit dossier dienen alle relevante zaken te zijn opgenomen. Relevant zijn: de opdracht tot het maken van het label, foto’s en tekeningen van het pand, bewijzen van de aanwezige klimaatinstallatie in de vorm van facturen, foto’s van typeplaatje verder facturen van bijvoorbeeld na-isolatie van spouwmuur, vloer of dak etc..

Opname van de woning

Bij de opname van de woning, neem ik eerst foto’s van de buitenkant van het pand en schets de gevels uit op papier. Daarna worden de gevelhoogtes gemeten. Dit voorkomt dat er wellicht sparingen (ramen, deuren etc.) en zonnepanelen worden vergeten. Eenmaal binnen in het pand worden de vloeroppervlaktes, hoogtes en de maten van de sparingen opgemeten.

Belangrijk voor het energielabel is hoe de verwarming, ventilatie en koeling zijn geregeld. Ook de gegevens van de aanwezige zonnepanelen zijn belangrijk. Daar waar mogelijk worden de typeplaatjes gefotografeerd. Typeplaatjes kunnen belangrijk zijn voor het mogen gebruiken van zogeheten kwaliteitsverklaringen. Dit zijn officieel geregistreerde gegevens over de meest uiteenlopende installaties en zijn te vinden op https://bcrg.nl/nl/verklaringenregister/. Gebruik hiervan garandeert dat de correcte gegevens over uw installatie worden gebruikt.

Het kan voorkomen dat (na)-isolatie van wanden, vloeren of daken niet zichtbaar zijn. Van belang is dan dat er facturen en/of foto’s van de werkzaamheden bewaard zijn gebleven. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de RVO eist immers bewijs van ingevoerde data. Ontbreekt dit bewijs dan mag enkel het bouwjaar van de woning worden gebruikt als bron voor isolatiediktes en opbouw van de thermische schil (alles wat aan buitenlucht of onverwarmde ruimtes grenst). Dit kan het uiteindelijke label nadelig beïnvloeden.

Het energielabel van uw woning

Al de opgenomen gegevens worden in de geaccrediteerde software ingevoerd. Deze software berekent wat uw pand aan energie nodig heeft, wat u aan energie verbruikt en wat u zelf opwekt aan energie. Deze gegevens leiden tot een energielabel wat kan variëren van A+++ (het meest gunstige label) tot en met G. Het berekende label wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en opgenomen in het openbare register.

Het energielabel wat u ontvangt bevat veel informatie over mogelijke verbeteringen aan uw pand die het energieverbruik verder kunnen reduceren. Deze informatie kunt u gebruiken voor het energiezuiniger maken van uw woning.

Wie ben ik?

Ik ben Ab Dieleman, uw partner op het gebied van energielabels. Sinds lange tijd ben ik actief in de markt van energiebesparing en vanuit deze interesse heb ik me gespecialiseerd in energielabels. Inmiddels heb ik jarenlange ervaring in het labelen van utiliteitspanden (EPA-U) en woningen (EPA-W) en het maken van energie-adviezen voor woningen en bedrijfspanden. AD Energielabels staat garant voor correcte energielabels.

Daarnaast zijn we in januari 2023 begonnen met luchtdichtheidstesten/blowerdoortesten. Na een gedegen opleidings- en trainingstraject bij één van de grootste landelijk opererende testers kunt u via deze site nu ook een blowerdoortest aanvragen.

Ab Dieleman