Blowerdoor-/luchtdichtheidstest

Direct aanvragen

ADEnergielabels kan vanaf nu ook de luchtdichtheidstest van uw pand verzorgen. Dit doen we onder de naam AD Blowertesting.

Vanuit de regelgeving is het verplicht om bij nieuwe gebouwen die volgens het principe van luchtdicht bouwen worden gebouwd een test uit te voeren of het gebouw aan de berekeningen voldoet. Dit gebeurt middels een zogeheten blowerdoortest/luchtdichtheidstest. Wij hebben de beschikking over gloednieuwe blowerdoorinstallatie van het gerenommeerde merk Minneapolis/TEC. Een blowerdoor is een machine die wordt gebruikt om de luchtdichtheid van gebouwen te meten. Het kan ook worden gebruikt om de luchtstroom tussen gebouwzones te meten, om de luchtdichtheid van kanalen te testen en om te helpen bij het fysiek lokaliseren van luchtlekkagelocaties in de gebouwschil.

Het frame met zeildoek en ventilator wordt in de deuropening geplaatst, zodat deze hermetisch is afgesloten. Vervolgens wordt het pand op onderdruk en overdruk gezet om de infiltratie te meten.

Er zijn twee metingen:

  • De tussentijdse meting, in deze fase is het gebouw wel wind- en waterdicht maar nog niet volledig afgewerkt.
    Tijdens deze meting voert AD Blowertesting een test uit om de nog bestaande luchtlekken op te sporen. Dit doen we met behulp van een thermische (wamtebeeld)camera, een rookstaaf en/of een anemometer. Op deze manier wordt precies zichtbaar waar het pand nog luchtlekkages heeft. Van deze meting ontvangt de opdrachtgever een uitgebreide rapportage waarin de verbeterpunten zijn opgenomen.
  • De eindmeting, in deze fase is het pand afgebouwd en zijn alle luchtlekken opgelost en is het pand gereed voor oplevering. Ook van deze meting ontvangt de opdrachtgever een rapportage en een certificaat. Is er bij de eindmeting nog sprake van een onvoldoende score van de luchtdichtheid dan kan tegen vergoeding de lekdetectie worden uitgevoerd.

Interesse wat wij voor u kunnen betekenen op dit het gebied van luchtdichtheidstesten?
Bel of mail gerust naar ADblowertesting.


Direct aanvragen

Wie ben ik?

Ik ben Ab Dieleman, uw partner op het gebied van energielabels. Sinds lange tijd ben ik actief in de markt van energiebesparing en vanuit deze interesse heb ik me gespecialiseerd in energielabels. Inmiddels heb ik jarenlange ervaring in het labelen van utiliteitspanden (EPA-U) en woningen (EPA-W) en het maken van energie-adviezen voor woningen en bedrijfspanden. AD Energielabels staat garant voor correcte energielabels.

Daarnaast zijn we in januari 2023 begonnen met luchtdichtheidstesten/blowerdoortesten. Na een gedegen opleidings- en trainingstraject bij één van de grootste landelijk opererende testers kunt u via deze site nu ook een blowerdoortest aanvragen.

Ab Dieleman